Børnehuset

 


Retningslinjer

Retningslinjer for måltiderne i børnehaven
Formålet med retningslinjerne er sunde og aktive børn.
Måltiderne er en vigtig del af hverdagen i Fribørnehaven. For både børn og voksne har maden betydning for trivsel og velvære. Mange børn spiser mere end halvdelen af deres daglige mad i børnehaven. Særligt for de mindre børn er det vigtigt, at der er en god stemning, når frokosten spises. Det kræver koncentration, ro og nærhed for de fleste mindre børn at få spist et frokostmåltid. Vi arbejder på at gøre måltidet hyggeligt og lære børnene, hvilke regler der gælder, når man spiser sammen med andre. Vi taler med børnene og de taler sammen, mens der spises. Vi kan tale om fx børnenes livretter, hvilke grønsager de kan lide, hvilke de ikke synes om og hvorfor – eller vi taler om, hvad de har oplevet eller skal lege efter frokosten.

Mange børn opholder sig i børnehaven størstedelen af dagen. Derfor er det væsentligt at sikre, at de har adgang til sunde måltider − både mellem- og frokostmåltider. Det er et ansvar, som skal løftes sammen med forældrene. For at skabe “fælles fodslag” og en fælles holdning til madpakken og mellemmåltider, har Fribørnehaven formuleret nogle måltidsretningslinjer.

Ved at skriftliggøre retningslinjerne kan det hjælpe til, at alle griber madpakken og måltider an på en ensartet måde. Samtidig sikrer den, at alle parter får mulighed for at forholde sig til, hvilke rammer børnene skal have for maden og måltiderne.

Vi opfordrer til en sund og varierende madpakke. Fødevarestyrelsen anbefaler, at børn lærer at spise varieret – ikke mindst for at sikre, at de får tilstrækkeligt med næringsstoffer.
En god madpakke indeholder groft brød, frugt, fiskepålæg, grønt og magert kødpålæg eller ost.
Det er meget simpelt at lave små overraskelser. Det kan være et tegnet ansigt på et kogt æg, salt-og pebersættet fra sidste flyvetur, en rødbede skåret ud som en bil oven på leverpostejen.

I entreen har vi opstillet et køleskab, som børnene kan benytte til deres madpakke.Sæby Hallenslev Friskole | Skolevej 6 | 4270 Høng | CVR. 72419618 | Tlf.: +45 58854250 | Email: shf@shfri.dk