Kostpolitik

Måltider 

Morgenmad kl. 6.15-7.45
Vi tilbyder havregryn eller cornflakes. I er også velkomne til selv at tage brød med til jeres barn.

Mellemmad
I løbet af dagen er der tilbud om formiddagsmad fra madkassen kl. ca. 9.00

Frokost
Barnet medbringer selv egen madpakke. Vi serverer økologisk minimælk.

Eftermiddagsmad
Vi servere hver dag et mindre måltid kl. 14.00. vi veksler mellem frugt, hjemmebagt brød og grød.

Vi stræber efter at Fribørnehusets madtilbud er økologisk.

Drikkevaner 

Gode drikkevaner
Vi arbejder på at give børnene nogle gode drikkevaner i Fribørnehaven.

Derfor følger vi flg. retningslinjer:

1. Børnene slukker tørsten i vand. Koldt vand slukker tørsten   godt, og indeholder ikke sukker og fedt. Vi kan finde på at tilsætte forskellige smage ved tilsætning af citron, agurk, bær, krydderurter m.m.

2. Der serveres vand til alle mellemmåltider og til madpakken. Der tilbydes desuden økologisk minimælk til frokost.

3. Saft, sodavand, juice mv. er kun til festlige lejligheder

4. Børnene må ikke medbringe drikkevarer i børnehaven

Retningslinjer 

Retningslinjer for måltiderne i børnehaven
Formålet med retningslinjerne er sunde og aktive børn.
Måltiderne er en vigtig del af hverdagen i Fribørnehaven. For både børn og voksne har maden betydning for trivsel og velvære. Mange børn spiser mere end halvdelen af deres daglige mad i børnehaven. Særligt for de mindre børn er det vigtigt, at der er en god stemning, når frokosten spises. Det kræver koncentration, ro og nærhed for de fleste mindre børn at få spist et frokostmåltid. Vi arbejder på at gøre måltidet hyggeligt og lære børnene, hvilke regler der gælder, når man spiser sammen med andre. Vi taler med børnene og de taler sammen, mens der spises. Vi kan tale om fx børnenes livretter, hvilke grønsager de kan lide, hvilke de ikke synes om og hvorfor – eller vi taler om, hvad de har oplevet eller skal lege efter frokosten.

Mange børn opholder sig i børnehaven størstedelen af dagen. Derfor er det væsentligt at sikre, at de har adgang til sunde måltider − både mellem- og frokostmåltider. Det er et ansvar, som skal løftes sammen med forældrene. For at skabe “fælles fodslag” og en fælles holdning til madpakken og mellemmåltider, har Fribørnehaven formuleret nogle måltidsretningslinjer.

Ved at skriftliggøre retningslinjerne kan det hjælpe til, at alle griber madpakken og måltider an på en ensartet måde. Samtidig sikrer den, at alle parter får mulighed for at forholde sig til, hvilke rammer børnene skal have for maden og måltiderne.

Vi opfordrer til en sund og varierende madpakke. Fødevarestyrelsen anbefaler, at børn lærer at spise varieret – ikke mindst for at sikre, at de får tilstrækkeligt med næringsstoffer.
En god madpakke indeholder groft brød, frugt, fiskepålæg, grønt og magert kødpålæg eller ost.
Det er meget simpelt at lave små overraskelser. Det kan være et tegnet ansigt på et kogt æg, salt-og pebersættet fra sidste flyvetur, en rødbede skåret ud som en bil oven på leverpostejen.

I entreen har vi opstillet et køleskab, som børnene kan benytte til deres madpakke.

Gode ting 

Gode ting til madpakken
En god madpakke indeholder groft brød, frugt, fiskepålæg, grønt og magert kødpålæg eller ost. Hvis du hver dag vælger bare en ting fra hver kategori og putter det i madkassen, får børnene, hvad de har brug for at trives og vokse.
Samtidig kan man bruge skemaet som et hurtigt idé-katalog til en varieret madpakke.

Brød og korn
Bagels
Rugbrød
Grovbrød eller boller
Pasta
Nudler
Madpandekager – evt. tortillas
Grove pitabrød
Grov kiks

Kød og æg
Sprødstegt bacon
Kyllingestykker
Spegepølse med et stort kødindhold
Hårdkogte æg
Fisk – f.eks. tun fra dåse
med en citronbåd til
Rejer
Et stykke madtærte
Skinke
Frikadeller

Mælkeprodukter
Ost som er skåret i stave
eller tern
Smelteost
Hytteost
Ostehaps
Græsk yoghurt i et lille bæger

Grøntsager
Broccoli, rå, skåret i  buketter
Gulerødder skåret i stave
Selleri, skåret i stave
Agurk, skåret i stave eller i tykke skiver
Hele salatblade
Stenfri oliven
Bønnespirer
Radiser
Cocktailtomater
Peberfrugter, skåret i grove tern
Ærter

Frugt
Æble, skåret i både og dryppet med lidt citronsaft
Banan
Tørrede frugter – for eksempel rosiner, tranebær og kokostern
Kernefri vindruer
Kiwi – skåret i halve og serveret med en ske
Melon – skåret i både eller i grove tern
Ferskner eller nektariner
Appelsin i både
Pære
Kirsebær
Blommer

Frugt

Et stykke om dagen
Vi får leveret friske frugter 2 gange om ugen fra SuperBrugsen. Frugtkassen danner grundindholdet i den frugt, som børnene får serveret hver dag som en del af mellemmåltiderne.
Frugtkassen kan variere fra uge til uge afhængig af årstiderne. Vi kan også finde på at supplere med andre frugter og specialiteter.